Normál kép: 1900bb_Page_169_d.jpg   Méret: 770x572 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_169_d_nagykep.jpg   Méret: 2295x1705 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A királyi pár elutazása Budapestről, Erzsébet királyné itteni utolsó látogatásakor (1897 okt. 30).
Koller tanár utódai (Forché és Gálfy) platinotyp képe után.

Ismertető szöveg: Erzsébet királyné utolsó látogatása Budapesten.
Érdekes kép készült Koller tanár utódai (Forché és Gálfy) fényképészek budapesti műtermében, mely azt a jelenetet tünteti fel, a mint a boldogult Erzsébet királyné felséges férjével legutoljára elutazik Budapestről, hogy - fájdalom - oda többé vissza ne térjen.
E jelenet megörökítésének eszméje Ferenczy Ida úrnőtől származott, ki a kép elkészítésénél is több ízben részletes utasítást és tanácsot adott, e kép létrehozásával is a boldogult királyné iránt érzett mély kegyeletének és hálájának kívánván újabb jelét adni.
A kép, mely a királyi fogatot a nyugati pályaudvar közelében tünteti föl, nem fényképfölvétel után készült, hanem különböző képekből van összeállítva. A boldogult királynéról ugyanis, élete utolsó éveiből fényképi felvételek egyáltalában nincsenek, tehát ezen a képen látható arczmása régebbi képei s emlékezet után van megalkotva, de ruházata teljesen az, a melyben bennünket utoljára elhagyott, ugyanaz a hajviselet is, valamint a kezében levő legyező. S mindez a legnagyobb gondossággal, legpontosabb részletességgel van földolgozva a képen. És hogy az egész teljesen korhű legyen: a kocsit, a bakon ülő kocsissal és udvari szolgával, s az akkor használatban volt lovakkal együtt, mind lefényképezték. Az így nyert részletek fölhasználásával készült a platinotyp kép, melynek másolatát itt közöljük.
Ő Felsége, midőn a képet f. évi márcziusban a budai királyi palotában megtekintette, teljesen hűnek nyilvánította azt és megelégedésének adott kifejezést a munka sikerülte fölött. Szintén meglepőnek találta s dicsérettel halmozta el Mária Valéria főherczegasszony is, a kinek az eredeti kép most birtokában van. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. május 20.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page