Normál kép: 1900bb_Page_130_a.jpg   Méret: 770x814 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_130_a_nagykep.jpg   Méret: 870x920 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Galambdúcz.

Ismertető szöveg: Hazai postagalamb-tenyésztés.
A postagalambok meghonosítása, vagyis a galamboknak postagalambokká való szakszerű idomítása és tenyésztése Európában nem régi keletű. Komolyan csakis az 1870. évi porosz-franczia hadjárat óta foglalkoznak vele, minthogy akkor fényesen bebizonyúlt, mily fontos tényező lehet a postagalamb háborús időben.
...
A ki postagalambokat akar tenyészteni, az mindenek előtt jó tanyát teremtsen számukra. A czélszerűen berendezett galambpadlásnak világosnak, tágasnak s különösen tisztának kell lenni. ...
A galamboknak befogása, midőn az útról vissza érkeznek, következőkép történik. A galambdúcznak bejáróján egy puhafából, illetőleg bár­milyen könnyű anyagból készített billentyűs re­kesz alkalmazandó, a mely billentyűk (nyelvek) igen könnyen mozoghatok legyenek úgy, hogy azt a galamb bemenetelekor könnyen feltolhassa, azon behatolva, utána a billentyű saját súlyánál fogva fennakadás nélkül visszaessék, illetőleg becsukódjék. Ezen a rekeszajtón kívül a ducz belsejében is egy az egész padlást elkülönítő rekesz alkalmazandó, a mely a megérkező galambot a padlás belsejében a honn tartott galamboktól el­különítse. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page