Normál kép: 1900bb_Page_118_b.jpg   Méret: 770x1114 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_118_b_nagykep.jpg   Méret: 960x1390 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A mareorama.
A párisi világkiállításból.

Ismertető szöveg: A párisi világkiállítás.
Páris, 1900. ápril 4..
... Az egész kiállításról valóban nehéz képet nyujtani, akár tollal, akár rajzban, oly nagyszerű, oly meglepő az.
Területe kilométerekre megy s a világváros legszebb pontján, a város nyugati részében akként van elhelyezve, hogy Páris több nagyszabású műemléke az egésznek közvetlen keretét képezi. Maga a kiállítás három fő, de egybefüggő részből áll. Az egyik a Champs Elyséest és az Esplanade des Invalidest is magában foglaló terület a Palais des Invalidesig. A másik a Trocadéro palotától az egész Champ de Marsot magában foglaló óriási terület egészen a katonai iskoláig, s a harmadik e két fő szárnyat összekötöleg a Szajna két partja...

Képek a párisi kiállításból.
A párisi nagy világkiállítás rendezői bőségesen gondoskodtak arról, hogy a kiállítás necsak tárháza legyen annak, a mit a világ minden tájáról tudomány, művészet, ipar összehordott, hanem egyúttal a művészi érzéket is kielégítse a kiállítási épületek művészies kivitelével és a kíváncsiságot is vonzza mindenféle különlegességekkel.
...
Nagyon érdekes újdonság a mareorama is, a melyen tengeri utakat tehet a közönség a nélkül, hogy a kiállítás-terűletét elhagyná. Ennek a leleményes mutatványnak alapja az a mindennapi tapasztalat, hogy ha az ember maga mellett valamely tárgyat állandóan egy irányban mozogni lát, úgy érzi, mintha nem ez a tárgy mozogna, hanem ő maga. Igy például ha a hidról hosszasabban lenézünk a Duna vizére. A mareorama egy oczeán-járó hajó utánzata, mely két körképpel borított fal közt középen áll. A hajó egy helyben marad, de jobbra-balra inog, akárcsak a tengeren. Körülötte mesterséges úton hullámzásba hozott víz van. A közönség elhelyezkedik a födélzetén, a hajó legénysége pedig különböző matróz-gyakorlatokat végez kapitánya vezetése alatt. A részletek teljesen hű utánzatai a hajónak: még a kémény is füstölög s a gépek dübörögve működnek s nedves tengeri levegő csapja meg az ember arczát. A két oldalt levő képek mozognak: induláskor Marseille kikötőjét ábrázolják, majd a nyilt tengerre vezetnek s onnan Algírba, Tuniszba, majd Konstantinápolyban végződik az utazás. Mindez oly ügyesen van csinálva, hogy teljesen felkölti a tengeri utazás illúzióját. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. április 15.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page