Normál kép: 1900bb_Page_046_a.jpg   Méret: 770x1227 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_046_a_nagykep.jpg   Méret: 946x1508 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Andrássy Tivadarné grófné Benjamin Constant «Theodora bizanczi császárné» képét ábrázolva.
Élőképek a Műbarátok körének Park-klub estélyéből. - Strelisky fényképei után.

Ismertető szöveg: Estély a park-klubban.
Az 1895 május közepén megnyilt Park-klub, a fővárosi előkelő közönségnek e díszes .találkozó helye, mint tudva van, azt tűzte ki egyik czéljáúl, hogy a társadalom különböző művelt osztályait közelebb hozza egymáshoz, s hogy e czélt mindjobban megközelíti, mutatja az is, hogy ez időszerint több tagja van ezernél, és pedig a kaszinók hagyományaival szakítva, nőtagja is számos van a klubnak.
...
A Műbarátok köre, ez az előkelő művészetpártoló társaság szoros kapcsolatban van a Parkklubbal, mert csaknem minden tagja egyszersmind a klubnak is tagja. Innen van, hogy az utóbbi években a Műbarátok köre szintén itt szokta megtartani fényes estélyeit.
A múlt évben is rendezett itt egy ily felejthetetlen estélyt. melynek egyéb művészi részein kivül fénypontja volt az élőképek előadása, melyeknek szereplői nagy művészek festményei után ábrázoltak egyes alakokat. Az ábrázolók között előkelő világunk legszebb asszonyai és leányai voltak láthatók. E ragyogó sorozatból most szintén bemutatunk két képet. Az egyik gróf Andrássy Tivadarné, Benjámin Constant "Theodora bizanczi császárné" képét ábrázolva, a másik Széchenyi Hanna grófnő, Botticelli "Minerva" czimű képét utánozva. Az estély egészen a művészetnek volt szentelve, a vendégek sorában ott volt az egész művészvilág is, és mikor a második estén a nagyközönség számára is megismételték, tetemes bevétel jutott a művészek nyugdíjalapjára. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. február 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page