Normál kép: 1900bb_Page_025_c.jpg   Méret: 770x1000 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_025_c_nagykep.jpg   Méret: 957x1243 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Dr. Szontagh Miklós.
1866. évi fénykép után.

Ismertető szöveg: Szontagh Miklós (Alsókubin, 1843. augusztus 11. - Újtátrafüred, 1899. december 2.) orvos, botanikus, a magashegységi klímaterápia hazai úttörője.
Szontagh Dániel törvényszéki elnök, történetíró és iglói Szontagh Pentesilea fia. Bécsben szerzett orvosi oklevelet 1868-ban. Pestre költözött, és 1873-ig a Természettudományi Közlöny növénytani rovatát vezette. Európa több országát bejárva a botanika mellett érdeklődése a magashegyi klimatikus gyógymódok felé fordult. 1873-ban átvette az ótátrafüredi "vízgyógyintézet" vezetését, de kezdetleges állapotokat talált ott, ezért a közelben 20 holdnyi bérelt területen új gyógyszanatórium építtetésébe kezdett, s egyben megalapította Újtátrafüredet. A hidegvíz-gyógyintézet 1876-ban kezdte meg működését. Szontagh felismerte, hogy a gyógyításban nagy szerepe van az egész évben érvényesülő "megfelelően ritkult levegőnek, a talaj, levegő, víz, vegetatio és helyi fekvés által szabott gyógyklímás hatásnak". A betegek legtöbbje légzőszervi és emésztési bántalmak miatt kezeltette magát. A fürdőtelepülés 1883-ban új szanatóriummal bővült, amely az akkori Magyarország első, téli időszakban is működő magaslati gyógyhelye volt. Az alhavasi klíma, a vízgyógyászat és az elektroterápia együttes alkalmazásával gyógyítottak.
Orvosi tevékenysége mellett Szontagh szenvedélyes természetjáró, hegymászó és síelő volt. Meghatározó szerepe volt a Magyarországi Kárpátegyesület létrehozásában, és a Tátra osztály elnöke volt. 1883 és 1885 között Tátravidék címmel hetilapot szerkesztett, továbbá rendszeresen jelentek meg írásai a Vasárnapi Újságban, a Természettudományi Közlönyben és az Orvosi Hetilapban. Képes kalauz a tátraalji fürdőkbe és a Magas-Tátra hegyvidéke, később Tátrakalauz címmel megjelent könyve számos kiadást ért meg. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page