Normál kép: 1900bb_Page_011_c.jpg   Méret: 739x1122 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Melba asszony mint Ofélia.
Párisi fénykép után.

Ismertető szöveg: Melba asszony.
A jeles énekesnő, kit ritka szépségű hangja, valamint kiváló színészi tehetsége miatt második Pattinak neveznek, közelebb Budapesten is be fogja mutatni művészetét. Ez alkalomból érdékesnek tartjuk róla a következő néhány adatot fölsorolni.
Melba csak művészi neve; valódi neve: Mitchell Nelli, s Ausztráliában Melbourne városában született. Atyja, a skót származású gazdag Mitchell Dávid képviselő felügyelete alatt gondos, szigorúan vallásos nevelésben részesült. Mint maga beszéli, hat esztendős korában énekelt először nyilvánosan egy melbournei templomban s már serdűlő éveiben nagy buzgalommal folytatta zenei és énektanúlmányait, bár épen nem gondolt arra, hogy valaha teljesen a színpadnak szentelje tehetségét.
Tizenhét éves korában egy Armstrong nevű ausztráliai polgár neje lett. Nászútja alkalmával Párist is meglátogatták s ott egy alkalommal jelen levén a nagy operában a "Faust" előadásán, a színpad iránt nagy hajlam ébredt fel benne, a melyet később az is élesztett, hogy házassága nem volt szerencsés. Közölte szándékát Marchesi asszonynyal, a nagy hírű franczia énektanítónővel, ki fényes tehetségét felismerve, megerősítette szándékában. Így kerűlt a fiatal melbournei asszony a színi pályára.
Nagy kedvvel és szorgalommal fogott a tanuláshoz s rövid idő alatt nagy haladást tett a színpadi éneklésben. Kilencz hónapi tanulás után, 1888-ban Nelli Melba név alatt a brüsszeli kir. "De la Monnaie" színházban a "Traviatá"-ban mint Violetta lépett fel először, még pedig nagy sikerrel. Fényes tehetségét és ritka képzettségét az egész sajtó elismerte. Innen Londonba ment s ott is nagy diadalt aratott. Londoni szereplésének sikerei a párisi operában fényes szerződtetést szereztek neki s rövid idő múlva a "Romeo", "Faust", "Hamlet", "Lucia" és "Rigoletto" operákban ott is meghódította a műértő közönséget.
Amerikában, hová mesés összegű szerződéssel hívták meg, szintén rendkívüli diadalokat aratott. Hasonló sikerei voltak Olaszországban, hol a milanói Scalában, valamint Rómában és Palermóban szerepelt. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. január 7.)



Dame Nellie Melba, GBE (Richmond, New South Wales, Ausztrália, 1861. május 19. - Sydney, 1931. február 23.), született Helen Porter Mitchell, legendás ausztrál szoprán opera-énekesnő. A leghíresebb szopránok egyike, az első ausztrál, aki így szerzett nemzetközi elismertséget. Ő és Dame May Whitty voltak az első szórakoztató művészek, akik a Brit Birodalom Rendjének lovagjai lettek. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page