Normál kép: 1900bb_Page_007_a.jpg   Méret: 770x798 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_007_a_nagykep.jpg   Méret: 1700x1764 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Csikós.
A budai királyi palota lovardája elé állítandó nagy érczszobor vázlata ifj. Vastagh Györgytől.

Ismertető szöveg: Az évek óta épülés alatt lévő budai királyi palota új lovardájának homlokzatát több magyar tárgyú csoportozattal fogják diszíteni, a melyeknek elkészítését magyar szobrászművészeinkre bizták. A legutóbbi időben ifj. Vastagh György jeles fiatal szobrászunk fejezte be ide szánt művét, egy lovát fékező csikós szobrát, mely a művészek és a műépítési vezetőség általános tetszését nagyon megnyerte.
A szobor másfél életnagyságban ábrázolja a világhírűvé vált magyar csikós-legényt, a mint lóról leszállva, kantárszáránál fogva fékezi tüzes paripáját. Az alak maga tőrőlmetszett tipusa a csikósnak, melyet a művész külön a hortobágyi pusztán mintázott, a lovat pedig a bábolnai magyar királyi állami ménestelepen, több tanúlmányt készítve egyik arabs telivérről és egy félvér arabs ménről, melyek után a kevert vérű magyar ló igaz tipusát alkothatta.
A sikerűlt művészi munka végleges rendeltetési helyén való felállítása előtt kikerül a párisi világkiállításra is, a hol a művész több más szoborművével, melyeket a földmívelésügyi miniszter megrendelésére a magyar fajlovak és tehenek bemutatására készített. A "Csikós" a még fiatal művész legjobb alkotásai közé tartozik s annyira megnyerte a művészi körök tetszését, hogy az iparművészeti-társulat elhatározta annak kisebb arányban való sokszorosítását is. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. január 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page