Normál kép: 1898_Oldal_147_c.jpg   Méret: 770x481 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_147_c_nagykep.jpg   Méret: 1064x666 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tahi Antal: Nyári est.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
A tájképekben nagyobb termés nincs, de néhány igen jó akad. A természetnek egy-egy hangulatát ellesni inkább szeretik most már a festők, mint tájak képét adni vissza. ... Tahi Antal egy sziklák alatt s füzek és jegenyék közt kanyarodó patakban a meleg nyári estéhez talált motivumot. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)Tahi Antal (Pest, 1855 - Budapest, 1902)
Festő, grafikus. A Mintarajziskolában Székely Bertalan és Lotz Károly, Párizsban Munkácsy Mihály növendéke volt. 1900-ban Esterházy-díjjal tüntették ki. Kedvelte a tájképeket, akvarelleket és rézkarcokat is készített. Műveivel szerepelt a Műcsarnok kiállításain. Több írása is megjelent külföldi folyóiratokban, munkatársa volt a londoni The Studio-nak. Néhány műve a Nemzeti Galériában található. (Forrás: kieselbach.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page