Normál kép: 1898_Oldal_146_h.jpg   Méret: 750x946 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Normál kép új ablakban 
Normal size picture in a new window

Képaláírás: Tull Ödön: Este.
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállításából.

Ismertető szöveg: Műcsarnokunk tavaszi tárlata mindig nemzetközi. A hazai művészek nem annyira erre, mint a téli tárlatra szoktak készülni. A tavaszi tárlat is azonban túlnyomón a magyar művészeké, noha ezek közül is sok hiányzik. Nagy számmal a külföld művészei úgy sem keresnek föl minket s legjobb alkotásaikat csak a többi tárlatok után küldik el Budapestre.
...
Az életképekben a tárlat most is a leggazdagabb és legváltozatosabb tárgyban, alakokban, színhelyben és hatásban. ... Tull Ödön a nagyvárosi esti utczai élet képét nyújtja "Este" czimű nagyobb festményén. A boltok kirakata kivilágítva. Elől egy targonczás ember, ki papir tölcsérbe fogva viszi a világító gyertyát, a rendőrségi szabályzat szerint. Esti lapot kinál a járókelőknek egy suhancz. Az elmaradhatatlan magános hölgyeket sem felejtette ki a festő. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. április 24.)Tull Ödön (Székesfehérvár, 1870 - Budapest, 1911)
Festő, grafikus. Eleinte litográfusként dolgozott, majd a Mintarajziskolában folytatott tanulmányokat. Néhány évig szobafestésből tartotta fenn magát. A milánói Képzőművészeti Akadémián és a párizsi Julian Akadémián folytatta tanulmányait, Jean-Paul Laurens és William Bouguereau tanítványaként. Tanulmányutat tett Triesztben Hollandiában és Tunéziában. Első tárlatán, 1891-ben akvarelleket állított ki a Műcsarnokban. Illusztrációit számos lap közölte, grafikáival több díjat nyert. Művei közgyűjteményekben és a Magyar Nemzeti Galériában találhatóak. (Forrás: kieselbach.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page