Normál kép: 1898_Oldal_092_b.jpg   Méret: 770x501 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_092_b_nagykep.jpg   Méret: 990x645 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Népgyűlés a Nemzeti Múzeum előtt márczius 15-én.
Az 1848-iki márcziusi mozgalmak Pesten. - Egykorú rajtok után.

Ismertető szöveg: Márcziusi képeink.
A "Vasárnapi Ujság" már évtizedek óta nagy gonddal és figyelemmel gyüjtögette s időről-időre olvasó közönségének is bemutatta azokat a csak kevés számmal fenmaradt hiteles képeket, a melyek az 1848/49-diki eseményekre vonatkoznak s azok hatása alatt még abban az időben készültek. Ezeket a történeti érdekességű képeket eddig kevésbbé ismert más, egykorú rajzokkal is kiegészítve, most ama nagy idők félszázados évfordulója alkalmából mai számunkban, összegyűjtve bemutatjuk az akkori főbb szereplők arczképeivel együtt.
...
..."Márczius 15-dike délelőtt féltizenkettőre nagy időszakasz a magyarok történetében! Ime itt van a sajtószabadság első példánya, a nép hatalmának első műve. Akármi szabadsága fog is egykor lenni a magyarnak, akárminő jogokat fog is a nemzet nyerni: azon dicsőség mindig megmarad, hogy a legnevezetesebbet, a sajtószabadságot, mi magunk vívtuk ki, magunk szereztük meg!" S ettől kezdve délutáni egy óráig egyre szórták a németre is leforditott 12 pontot a nép közé, melyet délután 3 órára népgyűlésre híttak a Nemzeti Múzeum elé.
Ezt a nevezetes első igazi népgyűlést, melyen Petőfi a "Talpra magyar"-t szavalta el, Jókai és mások pedig a 12 pontot magyarázták a lépcsőzet szegélyfaláról, két egykorú rajz örökítette meg, mozgalmas csoportozatokban tüntetvén föl az ezrekre szaporodott népsokaságot, mely közt fegyveres polgárőrség tartotta fönn a rendet. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. márczius 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page