Normál kép: 1895_Oldal_389_c.jpg   Méret: 770x630 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_389_c_nagykep.jpg   Méret: 1030x843 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A zentelki kastély. - Háry Gyula rajza.

Ismertető szöveg: ... A kastélyt gróf Bánffy György gubernátor építtette a bonczidai kastélylyal egy időtájt. Később a Jósika bárók tulajdona lett. A forra-dalom alatt, mikor a páros falut, Szentkirályt és Zentelkét, hamuvá égette a havasokról lerontó oláh tömeg, a kastélyban is mindent feldúlt: a pinczékben patak módjára folyt a régi borok arany nedve, a termekben pedig lándzsákkal feszegették le a falak híres freskóit, s mikor már a vad tömeg dühe mindent összerombolt, akkor tüzet adott a kastélynak. Néhány évig fedél nélkül állt a nagy épület, s így összhangban volt az elpusztult kettős faluval. Később a Jósika bárók befedették és az itt lakó Jósikák közül az utolsó, br. Jósika Samu, a jelenlegi miniszter, lakhatóvá tette az alsó részt és rendbe hozta a regényes fekvésű gyönyörű kertet.
...
Az utóbbi időkben ismét Bánffy-birtok lett Zentelke. A nagy építőnek egyenes utóda és névrokona gróf Bánffy György vásárolta vissza ősének kastélyát, s az összerombolt emelet gyönyörű termeit régi fenyőkbe helyezte vissza. A királylátogatás alatt úri kényelemmel, magyaros vendégszeretettel fogadta vendégeit. A gróf vendége volt Pápay, a kabinetiroda főnöke és a külföldi attachék.
Sokan találgatták és találgatják máig is, hogy miért nem lakott a király a zentelki kastélyban? Irnak is sok mindent, a minek alapja csak annyira igaz, mint az izgalmat hajhászó hireké egyáltalán igaz szokott lenni.
De az már egészen igaz, hogy ez a tömör szép kastély emeleti pompás termeinek páratlan kilátásával, a földszint kalotaszegi szobájával és regényes fekvésű kertjével nagyon, nagyon szép, s ha nem volt is benne a magyarok királya, de - lehetett volna. (Gyarmathy Zsigáné.) (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. október 13.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page