Normál kép: 1895_Oldal_341_a.jpg   Méret: 770x528 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_341_a_nagykep.jpg   Méret: 830x570 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Hírlapírók a «Freia» fedélzetén.
Lord Albert pillanatnyi fényképe.

Ismertető szöveg: A "Freia" fedélzetén.
A kieli csatorna megnyitásának ünnepélyéről elég bő tudósításokat olvasott a közönség. Mi ezúttal az öt világrészre szóló ünnepélyen jelen volt ujságírók közül mutatunk be egy csoportot.
...
A kieli ünnepély szolgáltatta az első alkalmat arra, hogy a német hivatalos körök a sajtót megbecsüljék. A német hírlapírók ezt első sorban külföldi kollégáiknak köszönhetik, a kik távoli világrészekből összegyűltek a fényes látványosságok megtekintésére.
Százhatvanöt ujságíró volt ott jelen. Öt Amerikából, a többi Európából. Négy napig voltak ők a "Prinz Waldemar" czimű hajón a német császár vendégei, s onnan nézték a nagyszerű spektákulum összes részleteit. A hajón három posta- és táviró-hivatal volt, s az ott feladott sürgönyöket és leveleket egy gőzcsónak minden negyedórában a szárazra vitte. Első nap e hivatalok csak táviratokért tizenkétezer márkát vettek be, e mellett az ujságíró urak megittak 160 üveg pezsgőt, 600 krigli sört, 300 üveg vörös és fehér bort. ...
...
Kielből az ujságírók nagy része, a dán kormány meghívására, Kopenhágába ment, hol a lakosság, mintegy feleletül a kieli nagy napokra, lelkes tüntetésekkel fogadta őket. Az átkelés alkalmával, a "Freia"-n vette fel a mai számunkban levő képet Lord Albert, a "Vasárnapi Ujság"-nak a kieli ünnepélyre utazott munkatársa.
Ott vannak a képen Kranzbuhler, Reimers, Klitscher porosz, Sjithoff, Schucking Kool hollandi, Matthey, Festez párisi hírlapírók, s legelől, a fehér tengerészsipkás, barnaruhás ur, Rákosi Viktor, a kieli ünnepélyekben résztvett magyar hirlapiró, a kit Koppenhágában nagy kitüntetéssel fogadtak. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. szeptember 1.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page