Normál kép: 1895_Oldal_154_d.jpg   Méret: 770x539 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_154_d_nagykep.jpg   Méret: 1505x1055 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A magyar szentek hódolata Máriának és Józsefnek.
A budapesti józsefvárosi templom falfestményei Roskovics Ignácztól.

Ismertető szöveg: A főváros egyik templomának, a józsefvárosinak restaurálása adta meg Roskovicsnak a legkedvezőbb alkalmat, hogy egész tehetségét bemutathassa. Négy nagy fali képet kellett festenie a templom boltozatára és azok mellé a négy evangélistát.
...
A mennyezet képsorozatában (összesen négy) egy nem Szent Józsefre vonatkozik. Ez a Szent Háromság és a szentély boltozatát ékesíti, közel az oltárhoz. ...
A templom hajójának mennyezetén következik a Szent József-képek sorozata, a színek skálájában: először gyönyörű éjjeli jelenet, a csillagos éggel; aztán a hasadó hajnal; harmadikul pedig a ragyogó napfény; a misztérium, a mennybemenetel, a megdicsőülés. Mind a három hangulata más, mennyei dolgok szépségével eltelve, és szétáradva a fohászkodókra, a könyörgőkre, kik a templomban összegyűlnek.
Szent József álma az első ...
Szent József tisztelete a földön: ez fejezi be a sorozatot. Ez a templom alsó részének mennyezetét foglalja el, mindjárt a khórus fölött. Itt szoktak a templomban legtöbben megállani, a kik már helyet a padokban nem kaphatnak. Ezt a képet látják legtöbben, így nagyon helyén van itt, mert ezen a képen vannak a magyar szentek. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. május 12.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page