Normál kép: 1895_Oldal_053_a.jpg   Méret: 770x458 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_053_a_nagykep.jpg   Méret: 1200x715 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Gyulai Pálnak irói munkássága 50-ik évfordulójára adott emléktárgyak.
Szekrény, mely költeményei diszkiadásának eredeti rajzait tartalmazza; arany toll és arany serleg.
Cserna Károly rajza.

Ismertető szöveg: Gyulai Pál ünneplése.
A közgyűlés közönsége oszladozni kezdett, de a a tagok és notabilitások a szomszédos teremben gyűltek össze, a hol éljenezve vették körül Gyulai Pált.
Zichy Antal lépett elébe és köszöntötte. ... Beszédét az emléktárgyak átadása alkal­mából a következő szavakkal végezte : "Ne vesd meg tehát e szerény adományainkat, melyekkel e nap emlékét némileg megörökíteni óhajtjuk. Ime, itt vannak eredeti rajzai azon illusztráczióknak, a me­lyekkel ékesítve összes költeményeidnek legújabb díszkiadása megjelent, a mely bizonynyal minden szalonasztal főékessége lesz. Itt van az arany­ toll, melynek feliratát: 'a magyar próza tolla', bárki megolvassa, azonnal gazdájára fog is­merni. Van egy serlegünk, melyet ez ünnepélyt ki­egészítő lakománkon fogunk reád felköszönteni. Van végre, - hogy a kortól el ne maradjunk, - még egy kis pénzünk is. Egy ezer forintos alapítványt rendelkezésedre bocsátunk, azzal a kikötéssel, hogy az együtt maradván, s idővel esetleg talán fel is szaporodván, mindenkor a Te nevedet viselje. Néhány száz forintot föltétlenül adunk át, jól tudva, hogy az a czéL a mire fordítod, minden esetre a legokosabb lesz."
Átadta egyszersmind Gyulainak a költeményei diszkidadásában megjelent illusztrácziók eredeti kar­tonjait, Bothfeldné Hirsch Nelli asszony rajzait. ... Átadta továbbá Zichy az aranytollat és arany serleget, mely Granichstütten testvérek jóhírű budapesti ékszerész üzleté­ben készült. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. február 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page