Normál kép: 32_Segesvar1.jpg   Méret: 770x1178 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 32_Segesvar1_nagykep.jpg   Méret: 1200x1837 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Séta a várban, háttérben az Óratorony.

Ismertető szöveg: Segesvár (románul Sighișoara, németül Schäßburg, latinul Stenarum, szászul Schäsbrich) municípium Romániában Maros megyében. Szász szék központja, majd Nagy-Küküllő vármegye székhelye volt. Marosvásárhelytől 45 km-re dél-délkeletre a Segesd pataknak a Nagy-Küküllőbe ömlésénél fekszik. Az ősi magyar seg, ség dombot, halmot jelentett. Ebből keletkezett -es képzővel és az erősséget jelölő vár utótaggal a település neve.

A vár első említése 1280-ban történt. A város központja a várfalakkal, tornyokkal erődített Várhegyen volt. Eredetileg a fal 4 méter magas és 930 méter hosszú volt, ezt az évszázadok alatt folyamatosan magasították, bővítették. A vár ma is lakott. (Forrás: Wikipédia)
A XV. században újabb 3-4 méterrel nőtt a fal magassága, majd az azt követő 200 év alatt a várfal magassága néhol elérte a 15 méteres magasságot is. 14 őrtornyot is építettek, amelyeket a költségeket álló céhről neveztek el. A 14-ből 9, a tímárok, a szabók, a kovácsok, a szűcsök, a csizmadiák, a mészárosok, az ékszerészek, a kötélverők és az ónművesek tornyai, ma is állnak. Sajnos már nem léteznek a borbélyok, a lakatosok, takácsok és a kádárok tornyai.
A legnagyobb, a város szimbóluma, a 64 méter magas Óratorony a XIV. században épült. Két méter vastag fala a város lőszerraktárát, arhivumát és kincstárát őrizte. 1648-ig egy fából készült óraművel büszkélkedett, amikoris fémszerkezettel cserélték ki. Akkor jelentek meg a toront ablakában a hét napjait jelképező fabábuk is. A színes majolika cserepek 1894-ben kerültek a torony tetejére. 1556-ig az első emeleten volt a város tanácsának székhelye is. 1899-től az Óratorony a város történelmi múzeumának otthona. (Forrás: welcometoromania.ro)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page