Normál kép: MaV_Tisztkepzo_100_Bp08_Luther3.jpg   Méret: 770x634 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: MaV_Tisztkepzo_100_Bp08_Luther3_nagykep.jpg   Méret: 1480x1220 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A MÁV Tisztképző Intézet centenáriuma alkalmával elhelyezetett emléktábla az intézmény homlokzatán.
Budapest, VIII. ker. Luther utca 3.

Ismertető szöveg: A Baross Gábor Oktatási Központ története a "kezdetektől-napjainkig"
Oktatási Központunkban az első Vasúti Tisztképző Tanfolyam ünnepélyes megnyitására több mint 100 éve, 1887. szeptember 3-án került sor. A megnyitót Baross Gábor, az akkori közmunka- és közlekedésügyi miniszter személyesen tartotta a Király utca 69. szám alatt. A "vasminiszter" közlekedéspolitikai koncepciójának lényege az volt, hogy egységes államvasúti hálózatot kell szervezni, amelyet a legmagasabb szakmai személyzet működtet. E gondolatok jegyében született meg az Intézet, amelyhez hasonló abban az időben a szakoktatás terén más országban nem létezett, így egyedülálló kezdeményezésnek bizonyult.
1890. augusztus 26-án a Luther utcában nyitotta meg kapuit a jelenlegi központi épületünk, a kor legmagasabb szakmai színvonalat képviselő vasúti személyzet képzése céljából.
1891-ben végzett az első nappali tiszti tanfolyam 218 fővel.
A II. világháború után Magyar Állami Közlekedési Tanintézet és Vasúti Tisztképző Intézet néven működött tovább az iskola.
1963-tól építési és pályafenntartási, távközlő- és biztosítóberendezési, gépészeti és vontatási tisztképzéssel bővült a Baross Gábor Oktatási Központ képzési palettája.
1945-től napjainkig forgalmi, kereskedelmi tagozaton 10.112 fő, a távközlő és biztosítóberendezési tagozaton 605, a pályafenntartási és építési tagozaton 1928, a gépészeti és vontatási tagozaton 878, az általános tagozaton 1492 hallgató szerzett vasúti tiszti képesítést. (Forrás: bgok.hu, Baross Gábor Oktatási Központ)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page