Normál kép: 356.jpg   Méret: 770x303 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 356_nagykep.jpg   Méret: 844x333 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: I. Károly király felvidéki győzelmét megörökítő falfestmény. 1317.
(Szepeshelyi székesegyház.)

Ismertető szöveg: I. Károly király Csák Máté ellen folytatott hadjáratának fontos eredménye volt az 1312 jún. 15-én a rozgonyi csatamezőn kivívott diadal. Ez ugyan Máté úr hatalmát nem törte meg véglegesen, de innen kezdve az ország legnagyobb része ténylegesen a király birtokába került. A győzelem kivívásában jelentékeny része volt a szepesi szászoknak; hűségüket a király nagy kiváltságokkal s adóelengedéssel jutalmazta. Ennek emlékére a szepesi prépost, valószínűleg a lakosság hozzájárulásával nagyméretű falképen örökítette meg Károly megkoronázását. A szimbolikus ábrázoláson a középen trónoló Szűz Mária teszi a király fejére az esztergomi érsek által nyujtott koronát. Trónja mellett jobbról térdel az uralkodó; mögötte Semsei Frank, a szepesi várnagy, akit a fölírás "az ifjúság virágának" nevez, emeli a király kardját. Balfelől Tamás érsek a koronát, Henrik prépost az országalmát tartja. A prépost mellett levő táblán Máriához intézett fohász olvasható:

Ad Te pia suspiramus,
Si non ducis, deviamus.
Ergo doce, quid agamus.
Virgo mei et meis miserearis.
Anno domini M CCC decimo septimo.

Magyarul: Hozzád, Kegyes, fohászkodunk, Ha nem vezetsz, eltévedünk, Mutasd meg hát, hogy mit tegyünk, Szent Szűz irgalmazz nekem s az enyéimnek. Az ezerháromszáz tizenhetedik esztendőben.

Alább a kép keletkezését mutató sorok: Henricus prepositus fecit istud inpingi. (Ezt Henrik prépost festette.) A képet a századok megkímélték, azonban félszázaddal ezelőtt egy tudatlan mázoló restaurálás ürügye alatt sok kárt tett benne.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page