Normál kép: 1253314938.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 1253314938_nagykep.jpg   Méret: 3072x2304 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Sarkadon "találkoztunk" egy olyan parkban ahol különleges állatok élnek egy területen. Mindig a lencse előtt akart lenni!

Ismertető szöveg: A gaur (Bos gaurus) vagy (Bos frontalis) párosujjú patás, amely a tülkösszarvúak (Bovidae) családján belül a tulokformák (Bovinae) alcsaládjába tartozik. India, Nepál, Banglades, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz, Dél-Vietnam, Jünnan és Malajzia magasabban fekvő (1800 méterig) dzsungeleiben, szavannáin élnek. Mianmar területéről mára kihalt. A víz közelségét kedveli, de abba nem szokottbelemenni (szemben a vízibivalyokkal), sőt dagonyázni sem szokott a sárban.
Alfajai
Bos gaurus gaurus - India, Nepál és Banglades, a jelenlegi gaurállomány 90%-a tartozik ide.
Bos gaurus laosiensis (readei) - Kambodzsa, Laosz, Dél-Vietnam és Jünnan. A legveszélyeztetettebb, Burmában már ki is pusztult.
Bos gaurus hubbacki - Thaiföld és Malajzia területén él, a legkisebb méretű alfaj.
Bos gaurus frontalis - Gayal, a háziasított forma
A legnagyobb vadon élő tülkösszarvú, a hímek akár a másfél tonnát is elérhetik, marmagasságuk meghaladhatja a két métert is. Ezért az indiai szafariturizmust hirdető kiadványok indiai bivalyként is említik, amely természetesen nem helyes, bár szemtől szembe valóban emlékeztet a bivalyokra. Régen a bölényekkel rokonították, a genetikai vizsgálatok a szarvasmarhákkal hozták közeli rokonságba. Különösen a szintén hatalmas bantenghez áll közel, még szaporodóképes hibridek is születhetnek a keresztezésükből. Sötét színű (amely lehet sötétvörös és fekete) állat. Legfeltűnőbb jellegzetessége S-alakú, hatalmas szarva, amely akár 1,1 méteres is lehet. A bikák jóval nagyobbak a teheneknél, szarvuk is erőteljesebb. A feltételezések szerint képesek olyan szagot kibocsátani, amely a vérszívó rovarokat elriasztja.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page