Normál kép: sz13.jpg   Méret: 770x490 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Nagy kép: sz13_nagykep.jpg   Méret: 822x524 Színmélység: 24bit Felbontás: 150dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Uj városi bérház

Ismertető szöveg: Belváros - Kossuth tér

Az 1929-ben, Speyer-kölcsönből épült városi bérház.Városi bérház

A törvényhatósági bizottság közgyűlése 1927-ben 16. sz. határozatával mondta ki, hogy "egy kétemeletes, stabil, nem luxiorozus, de a modern kor igényének megfelelő bérházat emeltet". A döntést a lakásigénnyel és a fönnálló munkanélküliség problémájának enyhítésével is indokolták. A költségekre a fedezetet a svéd Speyer Bankháztól fölvett kölcsön biztosította.

A megépítendő bérház lakásaira az előzetes igényfölmérés alapján ötvenketten, a mindkét utcára megépíteni szándékolt földszinti üzletekre azonban csak öten jelentkeztek. Ezért a Rónai (Bakay) utcai oldalon a hasznosítási megoldást keresve még gőzfürdő létesítésének terve is fölmerült. Végül azonban - miután a főispáni lakásból a hivatalokat ki kellett telepíteni - a Rónai utcai oldal földszintjét hivatali helyiségeknek alakították ki. A tervpályázatot Frcska János budapesti műépítész nyerte meg. A közgyűlés azonban Szabó Sándor helyi építészt is foglalkoztatni akarván kettős megbízást adott a tervezésre. Ezt a döntést Frcska János megföllebbezte és a Belügyminisztérium a törvényhatósági bizottság határozatát akként változtatta meg, hogy Szabó Sándort csak a költségvetés ellenőrzésére jogosította fel. A kivitelezést Koncz Péter építési vállalkozó végezte.

Az elkészült bérház Rónai utcai irodahelyiségeibe a városi árvaszék és az anyakönyvi hivatal költözött be. Ott is működött egészen 1950-ig, amikor az épületet a Magyar Dolgozók Pártja igénybe vette saját céljaira. Az MDP megszűnte után ismét lakásokat, illetve a Hódi Pál utcai részen a Medgyessy Ferencről elnevezett kiállítótermet és egy üzlethelyiséget alakítottak ki. A Medgyessy terem különböző kezelésben (Műcsarnok, Városi Tanács, Tornyai János Múzeum, Petőfi Sándor Művelődési Központ) 1990-ig működött. Helyiségét jelenleg a város hímző műhelye használja. A Hódi Pál utcai bejárati kapun túl festékbolt van. A Városgazdálkodási Vállalat 1987-91 között fölújította az épületet, melynek eredményeként tetőtér-beépítéssel a korábbi 26 lakás 32­re bővült.


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page