Normál kép: 1454315287.jpg   Méret: 770x485 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Nagy kép: 1454315287_nagykep.jpg   Méret: 4265x2685 Színmélység: 24bit Felbontás: 72dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A középkori magyar építészet egyik legszebb emléke a XIII. sz. első felében épült, francia hatásokat tükröző, késő román és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostortemplom romja.

Ismertető szöveg: A premontrei kolostor és templom romjai a Pest megye Budakeszi járásában található Zsámbék közigazgatási területén állnak, meghatározó látványosságai a városnak. A középkorban emelték ott, ahol a dombság véget ér és átadja helyét a lapálynak.
A templomrom egész pontosan egy háromhajós premontrei bazilika és kolostor torzója, mely 1220–1234 között épült késő román és korai gótikus stílusban. 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le, azóta nem építették újjá. Az északnyugati torony eredeti toronysisakja is elpusztult, ezt egy bádog védőtetővel pótolták, így jóval alacsonyabb a délkeleti toronynál. Annak még megvan az eredeti sisakja. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár tekinthető meg. A romterület műemlék.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page