Normál kép: 1407253918.jpg   Méret: 770x1027 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Nagy kép: 1407253918_nagykep.jpg   Méret: 1200x1600 Színmélység: 24bit Felbontás: 180dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A pesti Vigadó nyugati főhomlokzatán 6 hangszer-szobor látható. Ez az első szobor. Alkotója: Donáth Gyula. 1884-ben készült el..

Ismertető szöveg: Syrinx: arkádiai vizi nimfa, Ladon folyóisten leánya, akit a nagy Pán (l. o.) szerelmével üldözött, úgyhogy testvérei náddá változtatták. A szélben lengő nádszálakból panaszos hangok hallatszottak, miért is Pán, aki S.-et még mindig kereste, levágott néhány szálat és belőle készítette az ilyen nevű pásztorsípot. Ez a síp (fistula) lényegében több különféle hosszuságu sípból áll, melyek orgonasípok módjára fogyólag sorakoznak egymás mellé s viasszal vannak összefűzve (képét l. a Dionysos cikkhez mellékelt rézkarcolaton). Ősrégi hangszer, melyet már Homeros és Hesiodos is emlegetnek. L. még Fuvola. Forrás: Pallas Nagylexikon (http://www.kislexikon.hu/syrinx.html)



A pánsíp több összeillesztett ajaksípos hangkeltő eszközből álló fúvós hangszer. Ősi eredetű zeneszerszám, neve Pánra, a görög mitológia egyik istenére utal. Változatai napjainkban Dél-Amerikában, Romániában, Észak-Olaszországban népi hangszerként használatosak, de megtalálhatóak sokfelé Afrikában, Ázsiában és Óceániában is. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page