Normál kép: universum_059.jpg   Méret: 770x466 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: universum_059_nagykep.jpg   Méret: 805x487 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Kísérletek Röntgen-féle sugarakkal

Ismertető szöveg: "... Erős fotografikus hatásuknál fogva az a frappáns tulajdonságuk, hogy fán, kartonon, a test húsos részein, majdnem akadálytalanul áthatolnak, ellenben fémeken nem képesek áthatolni, gyakorlatilag rendkívül fontos alkalmazásukra vezetett.
Ugyanis helyezzünk a Röntgen-lámpa alá kaszettába zárt fotografikus lemezt, s tegyünk erre skatulyát a legváltozatosabb tartalommal. A sugaraknak 1-2 percnyi behatása után a fotografikus lemezt előidézvén és rögzítvén, a rajta létesült negatív képről a 6. ábrán feltüntetett positiv képet nyerjük.
A 10. képen balról az inductorium, középen a lámpa, jobbról a fotografikus kaszetta látható. A lámpáról külön kell említést tennünk. Azt tapasztalták, hogy ha egy platinatükörre kathodsugarak esnek, akkor arról igen erőteljes Röntgensugarak indulnak ki. Ezért az újabban használt u. n. fokuszcsövekben platinalemezt használnak, mely a kathodul használt, alumíniumból készült vájt gömbtükör radiographikus gyújtópontjában állván, igen hatásos Röntgen-sugarakat reflektál. Ezt a platinatükröt antikathod-nak hívják."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/14200/14260/14260.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page