Normál kép: magyar_grafika_1927_251_002resz.jpg   Méret: 770x406 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: magyar_grafika_1927_251_002resz_nagykep.jpg   Méret: 2397x1264 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A reklámszedés új hajtása
Tervezte Wanko Vilmos. A Schrirtguss AG vorm. Brüdei Butter, Dresden, betüöntöde "Blickfang" díszitőanyaga és kövér Cooper-betűje

Ismertető szöveg: "Lapunkban is, de különösen a külföldi szakfolyóiratokban mindgyakrabban találkozunk az "elementáris tipográfia" szedésirány-megjelöléssel. Hogy ez új szedészsánerrel eddig behatóbban nem foglalkoztunk, azt főként annak kell betudni, hogy az e stílus körül keletkezett külföldi eszmei csatározások még a mai napig sem fejeződtek be. E stílus teljes egészében holland és német eredetű. A hollandusok Wijdeweld-stílusnak nevezik ez új irányt, a németek a dessaui Bauhaus nyomán Bauhaus-, vagy elementáris szedésstílusnak.
E stílus legjellegzetesebb sajátossága, hogy a betűn kívül csak sima vonalakat és geometriai alakzatú foltokat alkalmaz, a sorokkal épp úgy díszít, mint a díszítőanyaggal. Tisztán betűöntödei anyagra támaszkodva e stílust anyagszerű tipográfiának is nevezhetnők, ami legalább is olyan találó elnevezés, mint az elementáris tipográfia megjelölés. Különben igen közeli rokonságban áll a konstruktív jellegű tipográfiával, mert az elementáris tipográfia is egy bizonyos fix pont körül építi fel a szedés egész konstrukcióját."
(Forrás: Magyar Grafika, 1927. július)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page