Normál kép: 121-236_pix_oldal_26_kep_0001.jpg   Méret: 770x475 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 121-236_pix_oldal_26_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1093x674 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Gőzmosó-intézet a fronton.
A tisztitott ruhák raktára.

Ismertető szöveg: "Kevesen tudják nálunk, hogy magyar technikusok csinálták meg a legmegfelelőbb ellenaknát, a rókalyuk mai konstrukcziója szintén magyar ember tudását dicséri, a harcztéri fertőtlenítés gépezeteit ugyancsak magyar emberek alkották meg és egy budapesti mérnökember létesített először közvetlenül a front mögött gőzmosódát, a hol fertőtlenítik, tisztítják, kijavítják a fronton harczoló tízezrek ruháit és a hol rövid időközökben fölfrissítik magát a harczoló katonát is.
Az intézménynek kettős rendeltetése van: egyrészt a fronton harczoló csapatok, fehérneműit tisztítja, javítja és fertőtleníti állandóan, másrészt pedig módot nyújt arra, hogy a csapatok időről-időre, meghatározott sorrendben fölkeressék a gőzmosódában lévő gőzfürdőt is. A harczoló csapatok a harcztéri fáradalmak és viszontagságok következtében bizony nem a legnagyobb tisztasággal jönnek el ide. Mielőtt a fürdőbe lépnének, elszedik tőlük ruhájukat és fehérneműjüket. Ha azután a fürdőben felfrissült, rendesen megnyírt és megberetvált katonák kilépnek a meleg medenczéből, már fertőtlenítve, kijavítva és kivasalva kapják vissza a mundért, régi fehérneműjük helyett pedig tiszta, kijavított fehérneműt kapnak.
Sokkal több és körülményesebb munkát igényel azonban a gőzmosóda munkája. Hetenkínt mintegy 50,000 katona fehérneműjét hozzák itt rendbe és az intézetben 32 katona és 40 leány dolgozik. A leányok a szomszédos faluból önként jelentkeznek a munkára, az intézetben teljes ellátáson kivül rendes fizetést kapnak.
A frontról az egyes ezredek hatalmas kocsikon küldik be a tábori gőzmosódába a katonák fehérneműjét. Ugyanazok a kocsik, a melyek a viseltes fehérneműt hozzák, a gőzmosóda raktárából ugyanannyi kimosott és kijavított fehérneműt visznek vissza a lövészárokba. A beszállított ruhákat mindenekelőtt lúgban áztatják, azután bekerülnek ezek egy egészen újonnan konstruált mosógépbe, a milyent a háború előtt nem készítettek. Ezeknek a mosógépeknek a sajátossága az, hogy bennük megfelelő nyomással száz foknál nagyobb hő érhető el és ennek következtében nem egészen tiz perez alatt az idekerült ruha minden tekintetben fertőtelenítve lesz. Innen czentrifugális gépekbe kerül a fehérnemű, a hol azt a gépek kicsavarják, azután egy egészen új rendszerű gőzszárító kamrába teszik ezeket, a hol a ruha tiz percz alatt tökéletesen megszárad. Ebben a szárítóban a csövekbe zárt gőz száz fokra melegíti föl a száraz levegőt. "
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1917. márczius 11.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page