Normál kép: 001_100_Oldal_03_kep_0002.jpg   Méret: 770x528 Színmélység: 24bit Felbontás: 399dpi
Nagy kép: 001_100_Oldal_03_kep_0002_nagykep.jpg   Méret: 3176x2179 Színmélység: 24bit Felbontás: 399dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Jókai lakháza a Bajza-utczában.

Ismertető szöveg: "Az epreskerti művésztelep legérdekesebb s valóban művészi kivitelű épülete az a velenczei stylben készült ház, melyben az ünnepelt nagy költő lakik.
A földszinti részt Feszty lakása s műterme foglalja el, mig az emeleten Jókai lakik. A szépen ápolt kert, dúsan tenyésző növényzettel, a jó házi asszonyt dicséri. Különösen szép nyáron át a vadszőlővel dúsan befuttatott pergola (faszerkezetű alkotmány), mely a verandán ülőket, az utczán járó-kelő elől rejti el. Zala György és Donáth Gyula művészi alkotásaikkal díszítették az épületet. Zala byzanti stylben tartott csoportozatot mintázott; Donáth egy velenczei szerelmi idyllt.
A verandán át belépve, az előszobába nyitunk. Szemben a műterem, jobbra a lakószobák nyílnak. Nagy, tágas műterem, a legnagyobbak egyike a fővárosban. Hatalmas ablak a tárgyak s művészi alkotások egész seregét világítja meg. Kisebb vidéki múzeumnak elég volna az, mi itt a legteljesebb művészi rendetlenségben ideiglenesen elhelyezve van. Egyik oldalát magas karzat foglalja el, a mely az emeletre, Jókai lakosztályába vezet." ...
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1894. január 7.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page