Normál kép: 956_1055_pix_Oldal_29_kep_0003.jpg   Méret: 770x560 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Nagy kép: 956_1055_pix_Oldal_29_kep_0003_nagykep.jpg   Méret: 2583x1879 Színmélység: 24bit Felbontás: 299dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Benedek Elek "Falusi bohémek" czimű darabja a Nemzeti Szinházban.
A nagymamát körülveszik, a III. felvonás végjelenete. A nagymama (Rákosi Szidi). Fiatal tiszteletes (Mészáros) Uzoni László (Garamszeghy) Erzsike (Mátray E.) Biri (D. Ligeti I.) Goró Jankó (Náday)

Ismertető szöveg: "Első felvonás. Két református parókián játszódik az idill, az előjáték az öreg, a három felvonás a fiatal tiszteletes parókiáján. A szent életű vén papné, a nagymama nevelte föl az öreg tiszteletes gyermekeit, nagy a regula a háznál, nem csoda, hogy szabadság után vágynak a fiatalok, Itt a jó alkalom, a fiatal tiszteletest meghívják egy távoli paróchiára s viszi magával két húgát. Velük megy Peták, a szájas, de hű cseléd s utánuk szökik Mariska is, a szolgáló, a kegyes élet elől A szegényes paróchián aztán vidám élet folyik. A fiatal tiszteletes kárpótolni akarja húgait, járják a fürdőket, persze gyorsan elfogy a pénzük, beüt a szegénység, de ez éppenséggel nem veszi mulatós kedvüket.
Második felvonás. Áll a dinom-dánom, eleven, zajos élet van a szegény paróchián, s többek közt egy egész sereg vendéget hívnák "hajnalig tartó uzsonnára" mikor egy ajándék tyúk összes vagyonuk. De Biri, a no gyűri lányos fellépésű szép kisasszony előteremti ay uzsonnát, bor is kerül az asztalra : hirtelen eladják az egyik lovat Uj alakok lépnek fel: Góré Jankó a "félig végzett földesúr", ki a másik pap kisasszonyba szerelmes; és Tilinkós Kálmán az "egészen végzett földesúr", a gyöngéd szívű vén lump stb. stb Most már Goré egészen szerelmes, de még nem tud lemondani részeg lóról.
Harmadik felvonás. Az újjászületett Góré meggyőzi Birit, hogy őszinte a lemondása a tartalmatlan életről. Épp akkor lép be a látogatóba jött vén papné a kertbe, mikor Biri Góré keblére hanyatlik A szentéletü assyony levegő után kapkod, felaléltan omlik a karosszékbe, aztán lassan magához tér s ugy megkedveli Górét, hogy aggódva kérdi Birit : vájjon méltónak érzi-e magát Góréhoz ? A fiatal tiszteletest nagyobb paróchiára hívják, teljes a boldogság."
(Forrás: https://epa.oszk.hu/02300/02343/00002/pdf/EPA02343_szinhazi_elet_1912_02.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page