Normál kép: 1534175236.jpg   Méret: 770x770 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Nagy kép: 1534175236_nagykep.jpg   Méret: 1675x1675 Színmélység: 24bit Felbontás: 350dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: zöld vándorpoloska (Nezara viridula) növényi nedvekkel táplálkozó, a címeres poloskák (Pentatomidae) családjába tartozó kártevő rovar, inváziós faj. Hazánkban 2002-ben figyelték meg először, azóta egész Magyarországon elterjedt és jelentős kárt okoz kertészeti és szántóföldi kultúrákban, de az utcai fákon is megél. (Wikipédia) A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, pajzsformájú teste világoszöld, a tor felső részén 5 ponttal, melyből a két szélső fekete, a közbülsők fehérek. 7 szakaszból álló fejlődése folyamán rendszeresen vedlik. A különböző stációkban más és más a lárvák színe és mintázata, hol vörös, hol fekete, hol sárga, ezért aztán nehezen jövünk rá, hogy mindegyik alak egy és ugyanazon ellenséghez tartozik. A felnőtt, zöld példányok pedig ügyesen álcázzák magukat a leveleken. Ez a példány a harmadik stációban van.

Ismertető szöveg: A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) növényi nedvekkel táplálkozó, a címeres poloskák (Pentatomidae) családjába tartozó kártevő rovar, inváziós faj. Hazánkban 2002-ben figyelték meg először, azóta egész Magyarországon elterjedt és jelentős kárt okoz kertészeti és szántóföldi kultúrákban, de az utcai fákon is megél.
A több mint kétszázötven éve ismert faj a Föld trópusi és szubtrópusi éghajlatú területein elterjedt kártevő. Feltételezések szerint Etiópiából származik, ahonnan a zöldségek és gyümölcsök kereskedelme folytán, illetve az éghatjlatváltozás eredményeképpen terjedt el világszerte.
(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_v%C3%A1ndorpoloska)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page