Normál kép: 001_080_pix_oldal_11_kep_0001.jpg   Méret: 770x324 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_080_pix_oldal_11_kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1771x746 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A Petőfi-társaság január 6-iki közgyűléséről. - Erdélyinek a közgyűlés után az Akadémia udvarán fölvett fényképe.
Az első sorban ülnek (balról jobbra): Bársony István, Abafi Lajos, Szana Tamás, Ábrányi Emil, Vértesi Arnold, gróf Zichy Géza, Jókai Mór, Bartók Lajos, Szabóné Nogáll Janka, Jakab Ödön, László Mihály. Mögöttük állnak: Torkos László, György Aladár, Koroda Pál, Pékár Gyula, Neugebauer László, Rákosi Viktor, Prém József.

Ismertető szöveg: A Petőfi Társaság (1876-1944) a Petőfi-kultusz terjesztése és a magyar szépirodalom nemzeti szellemben való művelése céljából alapított egyesület.
Létesítése körül legtöbbet Balázs Sándor, Éjszaki Károly, Komócsy József, Lauka Gusztáv, Szana Tamás és Szigligeti Ede fáradozott. A társaság első nyilvános ülését 1876. január 1-jén tartotta meg a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.
Pályázatai költői művekkel és széptani fejtegetésekkel gazdagították az irodalmat. Elejétől fogva nagy gondot fordított Petőfi kéziratainak, s az életére vonatkozó adatoknak összegyűjtésére gyűjtötte ezenkívül a nagy költő eredeti kiadásait és műveinek különböző nyelvű fordításait, valamint a róla megjelent arcképeket is. Könyv- és kézirattárát gyakran használták a Petőfivel foglalkozó magyar esztétikusok, s a társasághoz folyvást fordultak tanácsért, útbaigazításért külföldről is, különösen pedig Olasz- és Svédországból, ahol külső tagjai is voltak, a Petőfi-fordítók és -ismertetők sorából. A rendes tagok számát 60 főben állapították meg, tiszteletbeli és külső tagot a társaság tetszés szerint választhatott. A társaság első elnöke Jókai Mór volt. A tiszteletbeli tagok közt foglalt helyet Kossuth Lajos is, aki megválasztása után Szana Tamáshoz intézett hosszabb levelében méltányolta a Társaság céljait.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page