Normál kép: cifraszur_0238.jpg   Méret: 770x487 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: cifraszur_0238_nagykep.jpg   Méret: 2251x1425 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: 2, 3: Gallérsarokvirág ; 1 : szűrujjavége hímzése

Ismertető szöveg: "XLVIII. Tábla. 2, 3: Gallérsarokvirág ; 1 : szűrujjavége hímzése. Ugyanonnan. " (Forrás: https://mek.oszk.hu/13100/13169/pdf/13169_1.pdf)"A szűrt kiszabás után összevarrás előtt virágozták.
A szűrszabó a "hímzés" szót nem használja, ő mindig csak virágoz, a hímzést virágzásnak mondja.
Hímző anyagnak színes gyapjufonalat használtak, pamutot soha. A gyapjúfonalat haraszt-nak nevezték.
Hímzéshez nem használt háromélű tűt, mint a szűcs, hanem egy kisebbfajta zsákvarrótűt. Gyűszűje feneketlen, u. n.szabógyűszű volt, melyet a jobbkéz középső ujjára húzott.
A szűrszabó sohasem rajzolta elő a szűrposztóra a virágot, mint a szűcs, hanem csak a főbb irányvonalat. A szűrposztóra nem is lehetett volna rajzolni. A fő irányvonalak meghúzásához egy vastagabb, u. n. ácsplajbászt használt, régebben mogyorófaszenet. A mogyoró vékony ágait 8-10 cm. hoszúságúra elfűrészelte, ceruzavastagságúra elhasogatta, azután fazékba rakta, melynek fedelét sárrral letapasztotta. Most a fazekat bedugta tüzes kemencébe, hol másnapra a mogyorófácskák elszenesedtek.
A főbb virágelemek számára kartonpapirból készült formákat használt. Hímzés előtt a szénnel vagy plajbásszal néha a szűrposztón megjelölte a hímzésfolt határait, de erre nem is volt nagy szüksége. Fontosabb volt a kompozíció tengelye. Ha ezt meghúzta, felrakta a sablonokat s a ceruzával körülkonturozta. így a főbb virágok helye meg volt szabva s a hímzéshez foghatott."
(Forrás: https://mek.oszk.hu/13100/13169/pdf/13169_1.pdf)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page