Normál kép: 685_800_pix_Page_47_Kep_0001_001resz.jpg   Méret: 770x1103 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 685_800_pix_Page_47_Kep_0001_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1935x2772 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Fiumei képek
"Magyarorszáig vármegyéi és városai" czimű vállalat : Fiuméról szóló kötetéből
Részlet az Ó-Városból. Az Adamich-molo. A haditengerészeti akadémia. Részlet a Nagy-Kikötőből.
A Via Andrássy. A Corsó. Ó-Városi sikátor. A Városház ülésterme. A színház.
A város tornya. A Városház. Részlet a Temetőből. Az uszó dock

Ismertető szöveg: Az ó-város már csak csekély pont a városban a három-négy emeletes épületeknek egész sorai húzódnak föl a hegyoldalakon. Az útczákat pompásan kikövezték. Alig két esztendeje vízvezetékkel hálózták be a várost. A kiépített nagy kikötőt még két új kikötővel toldották meg: a Baross-kikötővel és a petróleumkikötővel a Fiumara patakon túl fekvő Brajdica-területre pedig, mely az elszállítandó roppant mennyiségű fakészlet lerakodó helye, most új vasúti vonalat vezetnek a tersattói hegy alatt, hogy a forgalomnak a városban már helyet nem találó torlódását ellensúlyozzák.
Az út Károlyvárostól kezdve a Kapella-hegy-ségen és a horvát Karszton át folyton váltakozó, érdekes, meglepő tájrészleteket tár szemünk elé. Fiume a Quarnero-öböl partján Recsina-völgy-nek, e hatalmas Karszt-szakadéknak a torkában fekszik, a tersattói várhegy alatt, melynek ma is ép vára a Frangepánok hajdani dicsőségéről regél, legendás temploma pedig a tengerparti s kivált a hajósnép búcsújáró helye. Nyugatra innen az isztriai partvidék magas hegyláncza, délre pedig Cherso és Veglia szigetek sziklafalai láthatók. Gyönyörű képe van a városnak különösen a tenger felől.
Az út mellett jó darabon csak a kikötői tárházak és a nagy elevátor láthatók de a mint a város közepén levő állomásra, az Adamich-térre megérkezünk, rögtön föltárúi előttünk a nagykikötő mozgalmas képe.
Ezt a nagy-kikötőt az újabban meghosszabbított, 1300 méter hosszú Mária-Terézia-molo zárja el hullámtörő falával a tengertől. Mellette áll lelánczolva az úszó dock, mely a megsérült hajók javítására szolgál s melyet az idén szomorú hirre jutott "Ika" hajó felvontatásakor eleget hallott emlegetni az újságolvasó közönség. A mólón végig sétálva, áttekinthetjük a tenger felől az egész várost. Mindjárt a tárházak mellett áll az "Adria" tengerhajózási társaság nagy új palotája, melyet 1896-ban fejeztek be. Azon a téren épült, melyre a régi rozzant kormányzói palota nézett. Az új kormányzói palota, melyet az Adamich-térrel szemközt álló dombra építettek, díszes alkotás.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. november 21.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page