Normál kép: 377_480_pix_Oldal_02_Kep_0001b.jpg   Méret: 770x1100 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 377_480_pix_Oldal_02_Kep_0001b_nagykep.jpg   Méret: 905x1293 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tót-Komlósi népviseletek
Öreg házaspár.

Ismertető szöveg: A tót-komlósi nép faji jellegét máig megtartotta, minek oka abban keresendő, hogy a komlósi legény rendesen csak helybeli lányt vesz el, s a legritkább esetek közzé tartozik, hogy vidékről nősülnének. A férfiak magasak, jellemző náluk a széles váll, széles szláv arcz, izmosság, többnyire kék szem a nők kicsinyek s erős hajlamot mutatnak a hízásra. Étkezésében az itteni nép egyszerű de meleg étele (egy tál) minden napra van, ünnepen azonban háromnégy féle fogásból áll eledele. Megőrizték a felföldről hozott erényeiket: a szorgalmat, munkásságot, a takarékosságot, a kevéssel való beérést, megelégedést, vallásosságot és komolyságot. Már a század elejéről irják, hogy alig van olyan ember a faluban, a ki nem tudna magyarul. Iskoláinak száma tizenhat s tanítói hazafias buzgóságát mutatja, hogy rendszerint ezek nyerik el a vármegyei és országos jutalmakat, melyeket a magyar nyelv sikeres tanításának buzdítására kiosztanak.
(Forrás: Vasárnapi Ujság 1897. junius 6.)Tótkomlós (szlovákul: Slovenský Komlóš) város Békés megyében, az Orosházi járásban.
Tótkomlós a Dél-Alföldi turisztikai régióban, a Maros-hordalékkúp részének hátsági területén található, 15 km-re délre Orosházától.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page