Normál kép: 001_080_pix_Oldal_35_Kep_0001.jpg   Méret: 770x484 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 001_080_pix_Oldal_35_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1157x728 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Robinson szigete (Juan Fernandez) a Csendes-tengeren
Robinson barlangja
Robinson völgye

Ismertető szöveg: Az 1896. év nyarán - július 15-ike körül - óriási tengeri földrengés dúlt a Csendes-óczeán déli vidékén s tömérdek hajót pusztított el s ugyanakkor annak is hire terjedt, hogy a Juan Fernandez szigetcsoport is elsülyedt ugyanaz, a melyet Defoe "Robinson Crusoe" czimű művével világszerte ismeretessé tett.
Robinson Crusoe ugyan puszta költött alak, azonban csaknem teljesen bizonyos, hogy a gyermekek hősének irója, Defoe, művének alapgondolatát egy skót tengerésznek, Selkirk (vagy Seldcraig) Sándornak emlékiratából merítette, ki csaknem öt éven át élt Robinsonhoz hasonló körülmények közt a Juan Fernandez szigeten s ezért megszokták ezt a szigetet Robinson szigetének tartani, sőt egyik hegycsúcson, honnan Selkirk a hajókat állítólag nézte, emléktáblát is állítottak fel Robinson nevével.
A szigetcsoportot, mely három kis szigetből áll s a Csendes-óczeán egyik legelhagyatottabb helyén fekszik 350 kilométernyire a délamerikai szárazföldtől, 1563-ban fedezte fel a spanyol Fernandez János Chilibe hajóztában a ezért ő róla nevezték el, valamint ő vette azt először a délamerikai spanyolok birtokába, melyben a legújabb időkig megmaradt, bár csak névleg, mivel többnyire lakatlan volt.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1897. január 31.)



A Juan Fernández-szigetek egy szigetcsoport Chile partjaitól nyugatra. Chile különleges jogállású területe. Itt tették partra valaha Alexander Selkirk tengerészt, saját akaratából. Az ő története ihlette Daniel Defoe-t Robinson Crusoe című művének megírására.
A szigetcsoportot 1574. november 22-én fedezte fel Juan Fernández spanyol tengerész. Peruból hajózott Valparaísóba és eltért tervezett útirányától. Ő nevezte el a szigeteket: Más Afuera, Más a Tierra, Islote de Santa Clara.
A 17. és a 18. században kalózok rejtekhelye volt. Büntetőgyarmatot terveztek ide. 1741 júniusában itt járt George Anson tengernagy szerencsétlen sorsú flottillája déltengeri útján.
A szigetcsoport pontos helyét Alessandro Malaspina határozta meg 1790-ben. Azt megelőzően a térképek különböző helyeken ábrázolták a szigeteket.
(Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page