Normál kép: 801_922_pix_Oldal_09_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1038 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 801_922_pix_Oldal_09_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1108x1494 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A santanderi dinamit-robbantás. - A Mendez-Nunez út a robbanás után.

Ismertető szöveg: Párját ritkító szerencsétlenség történt november 3-án Spanyolország egyik jelentékenyebb kikötő-városában, Santanderben. Egy dinamittal terhelt hajó robbant fel s elpusztította nemcsak a hajót magát és a közvetlen szomszédságában levő más hajókat és épületeket, de jóformán az egész kikötő-várost olyannyira, hogy igen sok háznak csak egy kis romja maradt meg.
Santander vagy más néven St.-Andrews Asturia tartományban fekszik, a biskayi-öböl partján, 50-60 kilométer távolságban nyugatra Bilbaótól, mely várossal élénk összeköttetése van, különösen azért, mert oda szállítják innen a somorostrói vasbányák termékeit, hogy azután Angliába vigyék.
A szerencsétlenség nov. 3-án, pénteken délután történt. Egy Bilbaóból jövő "Cabo Machichaco" nevű gőzös, mely a kikötőben horgonyzott, meggyúladt s az abban levő nagymennyiségű robbanó szer is felrobbant. Hiteles adatok szerint a hajón 200 métermázsa dinamit volt, melyről a hatóságoknak nem adtak tudomást ezenkívül számos más robbanó szer, körülbelül 600 hordóval. Ez a rendkívül nagy mennyiségű gyúanyag, mihelyt felrobbant, egy pillanat alatt tönkre tette a hajót és környékét. A tengerparti kikötő (El Muelle) épületei a szó szoros értelmében tönkre mentek. De nemcsak ennyiből állt a pusztulás. A nagy rázkódás következtében a tenger hullámai kiöntötték a városra a felrobbant hajó égő darabjai egyszerre több épületet borítottak lángba.
Oly hirtelen történt mindez, hogy menekülni sem lehetett az embereknek s több százan pusztultak el egy perez alatt. Később a zűrzavarban nem voltak képesek a tüzet oltani, annyival kevésbbé, mert a város tűzoltósága nagyon rossz karban volt s táviratilag kellett a szomszéd városokból segítséget kérni, de mig ezek megérkeztek, legalább száz ház égett le, köztök a Mendez Nunez nevű utcza csaknem egészen.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. november 26.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page