Normál kép: 397_500_pix_Oldal_10_Kep_0001.jpg   Méret: 770x1122 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Nagy kép: 397_500_pix_Oldal_10_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 1858x2708 Színmélység: 24bit Felbontás: 199dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az országos képviselők Al-Dunai kirándulásából
A Greben-hegy lerepedezett oldala. A Greben-hegy a Dunáról, Szvinicza mellől felvéve. A társaság hajója a Babagáj-sziklánál
A törött fúrók megtekintése Jucz-zuhatag munkatelepénél. Lukács Béla miniszter a Grebeni gáton, több képviselő társaságában
Vizafogó török orvhalászok a magyar parton. A társaság hajója a Kazán-szorosban

Ismertető szöveg: A báziási állomásra két külön vonat robogott be egymás után a múlt hó utolsó napjainak egyikén. Taraczklövések üdvözölték az utasokat, kiket a permetező, borongós reggelen a Dunagőzhajózási-Társaság lobogódíszben pompázó, sekély járatú "Zsófia" gőzöse várt. A hajóhídon a díszbe öltözött legénység sora előtt az orsovai révkapitány és a hajó kapitánya, és a Társaság magyarországi forgalmi igazgatója, Thaly Emil üdvözölték a magyar kereskedelmi minisztert, ki a Vaskapu-szabályozási munkálatoknak előhaladását kívánta bemutatni a magyar országgyűlés tagjainak, kik pártkülönbség nélkül mintegy nyolczvanan vállalkoztak erre az ép oly érdekes és tanulságos, mint kellemes kirándulásra.
A folyóba benyúló Greben - hegyoromnak 150 méter szélességben való eltávolításával s egy közel 6 kilométer hosszú gát föl-töltésével, - miközben 30-35 méternyi mélységet kellett kővel kitölteni, - vette kezdetét néhai Baross Gábor idejében a nagy mű, 1890 szeptember 15-ikén. Baross maga indítá meg az első villámszikrát a Greben szirtjei közé, s azóta a hatalmas szirt szétrombolva mutatja kő-kebelét az alatta morajló folyónak.
A Jucz-zuhatagnál csaknem hasonló munkát végez a vállalat: a sekély mederfenéken utat nyit a hajóknak szikla repesztessél, mintegy ezer méter hosszúságban, s hogy azt vizzel bőven ellássa, egy 1600 méteres szorító gáttal duzzasztja föl a vizet.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1893. június 18.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page