Normál kép: 1855_pix_Oldal_14_Kep_0001.jpg   Méret: 770x472 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1855_pix_Oldal_14_Kep_0001_nagykep.jpg   Méret: 2595x1591 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Az uj franczia császári testőrök.
Százastestőr, palotai egyenruhában. Vértes, díszegyenruhában. Granátos, díszegyenruhában. Százas-testőr, kisérő egyenruhában. Százas-testőr, városi egyenruhában. Guide, (gid) díszegyenruhában. Tüzér, díszegyenruhában.

Ismertető szöveg: Midőn Napoleon Bonaparte csillaga elhomályosult, az utána következő hatalom nem nyugodott meg abban, hogy a hatalmas császár megalázva Szent Ilona szigetén teljes tehetlenségben őriztetik: hanem számüzött sok mindenféle hivatalt, czimet, intézményt, mellyek tőle vették eredetüket, s fenmaradásuk által a császár emlékét méginkább élénkitették volna. E sorsra jutott a ragaszkodásáról s vitézségéről hires császári testőrsereg is.
Kik a világ forgását egy kis figyelemmel követik, csakhamar észrevehették, hogy, Lajos Napoleon a mostani franczia császár mióta hatalma gyökeret eresztett, minden tettével bizonyitja, hogy nagybátyját bálványozza; még az udvar külső alakját is a nagy császáré szerint szereti alakitani. Egyebek között a miket a császári intézmények közül felélesztett, mai képünkkel az ujból életbe léptetett császári testőrsereget mutatjuk be, melly a hajdani szerint van egyenruházva, s hogy különféle gyalog és lovas csapatokból áll, első tekintettel észrevehetni.
Ez az a császári gárda, mellyről a hirlapok hirdetik, hogy Lajos Napoleon Krimiába fogja küldeni. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1855. április 1.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page