Normál kép: 1900bb_Page_079_001resz.jpg   Méret: 770x519 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Nagy kép: 1900bb_Page_079_001resz_nagykep.jpg   Méret: 1536x1036 Színmélység: 24bit Felbontás: 300dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Képek a Vatikánból.
1. kép: A pápa hálószobája.
2. kép: A pápa lakosztályának előszobája.
3. kép: A trónterem, a hol a pápa a hivatalos kihallgatásokat tartja.
4. kép: A terem, a hol a pápa a magánkihallgatásokat tartja.
5. kép: A könyvtárterem, a hol a bibornokok tanácskozásaikat tartják.
6. kép: A pápa dolgozószobája.

Ismertető szöveg: Kilenczvenedik születése napja alkalmával fokozott mértékben fordúlt a figyelem a vatikáni aggastyán felé, a kit az ég kegyelme nemcsak a katholikus egyház fejévé emelt, hanem egyúttal megáldotta oly magas életkorral is, és e magas életkorban oly friss szellemi erővel, a milyenben csak nagy ritkán van része halandónak.
...
Udvartartása tagjait a húsvéti vagy karácsonyi ünnepek alkalmából, vagy nevenapján magán könyvtártermében fogadja; uralkodók, uralkodó-családok tagjai, vagy egyéb igen előkelő tisztelgők fogadása külön trónteremben megy végbe, melyben vörös bársony trónus áll, a családi czímerrel ékesítve. Egy rokokó stílű, márványlapos asztalkán óriási elefántcsont feszület van két ezüst-gyertyatartó között. A padló szőnyegét a spanyol nemzet adta ajándékúl. E teremben fogadta a pápa annak idején a német császárt s a látogatás előtt ő maga rendelkezett a trónus s a terem diszítése dolgában. Magas állású személyeknek kíséretét is be szokták mutatni s azután vonúl vissza vendégével a pápa kisebb, de szintén hasonló pompával bútorozott magán elfogadótermóbe.
Egyéb termei közűl sokat tartózkodik még magánkönyvtárában, egy tágas teremben, melynek falait sárga braziliai fából faragott s kárpittal bevont könyvszekrények veszik körűl, a könyvszekrények előtt pedig nevezetesebb pápák márvány mellszobrai állanak. Itt tartják a bíbornokok conciliumait is.
A pápa hálószobájába csak titkárainak s bizalmas kormornyikjának szabad belépni. Kicsiny szoba ez, nincs benne egyéb,csak egy ágy, mely márványoszlopokkal diszített fülkében áll, továbbá egy íróasztal, egy karosszék, egy imazsámoly és egy ruhaszekrény.
Dolgozni egy külön dolgozószobában szokott, melyben alacsony, kárpitozott emelvényen áll az íróasztal, mellette két oldalt egy-egy kis asztalka iratok számára. Van itt még egy magas hátú, rendkívül díszes és kényelmetlen karosszék is. E mellett a dolgozószoba mellett van egy kis helyiség, melyben nincs egyéb butor, mint egy régi "chaise longue", meg egy párnás karosszék. Itt szokta délutáni pihenését tartani a pápa. A magánlakosztályok a második emeleten vannak, egy színvonalban Rafael hires loggiáival. ... (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1900. márczius 11.)XIII. Leó pápa (gróf Gioacchino Pecci; Carpineto Romano, 1810. március 2. - Róma, 1903. július 20.) Szent Péter 256. utódaként 1878-1903 között római pápa. ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page