Normál kép: 1899_Oldal_494_a.jpg   Méret: 770x1148 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1899_Oldal_494_a_nagykep.jpg   Méret: 968x1444 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Marat halála.

Ismertető szöveg: Jean-Paul Marat [ejtsd: zsanpól márá] (Svájc, Boudry, 1743. május 24. - Párizs, 1793. július 13.) svájci származású orvos, természettudós, filozófus és francia forradalmár, a forradalmi terror és diktatúra szükségességének hirdetője. A girondisták elleni fellépése nyomán meggyilkolták. ... (Forrás: Wikipédia)Marie-Anne Charlotte Corday d'Armont (Saint-Saturnin-des-Ligneries, 1768. július 27. - Párizs, 1793. július 17.) francia nemeskisasszony, a francia forradalom szereplője, aki meggyilkolta Jean-Paul Marat jakobinus vezért.
...
Az elhatározást Marat meggyilkolására a vérmezőn (Massacres de septembre) történtek iránti ellenszenve gerjesztette, amiért Marat volt a felelős.
...
...Július 13-án délelőtt felkereste Marat-t azzal az indokkal, hogy informálja őt egy Caen-ban szerveződő girondista felkelésről. Akkor elküldték, de este mikor újra próbálkozott, és ez alkalommal Marat a dolgozószobájában fogadta. A jakobinus politikus legtöbb ügyét egy kádból folytatta le, most is így tett. Marat leírta a girondisták nevét, amit Charlotte diktált neki. Ekkor rántotta elő kését és mártotta bele Marat mellkasába, megsértve tüdejét, aortáját és bal szívkamráját. Mielőtt meghalt, még segítségért kiáltott: "Aidez, ma chère amie !" (Segíts, kedves barátom!).
Tárgyalásán Charlotte kijelentette, hogy egyedül követte el tettét, mint mondta: "Megöltem egy embert, hogy százezreket mentsek meg." ... (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page