Normál kép: 1899_Oldal_430_b.jpg   Méret: 770x408 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1899_Oldal_430_b_nagykep.jpg   Méret: 1330x705 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Mátyás király Bécs előtt
Koroknyai Ottó festménye

Ismertető szöveg: "Nemzetünk történetének egyik legfényesebb lapját elevenítette meg a tavaly ifjan elhalt Koroknyai Ottó, midőn a "Mátyás király Bécs előtt" czímű festményét megalkotta. Az 1485-ik évben, június elsején, győzelmes csaták után Mátyás király bevonult Bécsbe, miután előbb a büszke város küldöttségét fogadta, mely hódolata jeléül a város kulcsait nyújtotta át, egyszersmind pedig a nagy király kegyelmeért esedezett.
Ezt a minden magyar szivet büszkeséggel eltöltő jelenetet festette meg Koroknyai. A kép közepén ott látszik Mátyás király alakja, a mint lován ülve fogadja az Aula professzoraiból álló alázatos küldöttséget, mely hajlongva nyújtja át a város kulcsait. A király mögött a magyar vitézek nagy csoportja tűnik fel. Ott van ágaskodó paripáján Újlaki Miklós, mellette Corvin János, majd érseki ruhájában Bakács Tamás, aztán Bánffy Miklós, Zápolya István s gyalogosan a nagy erejű Kinizsi Pál, utánuk pedig a harczosok nagy tömegének zászlói lobognak. Mátyással szemközt Bécs ódon bástyái, tornyai tűnnek elő; a híres Szent István tornyán ott leng párjával is a fehér zászló: a megadás, meghódolás jelvénye.
Ezt a szép képet most sikerűit művészi reprodukczióban bocsátja közre a "Könyves Kálmán" irodalmi részvénytársaság, hogy azt bárki is megszerezhesse. A 100 cm. hosszú és 52 cm. szóles kép, passepartout nélkül, ara­ nyozott keretben (118/71 centiméter) 32 forint. Passepartout-val szintén aranyozott keretben (133 cm. hosszú és 86 cm. széles) 38 forint..."
(Forrás: Vasárnapi Ujság 46. évf. 51. sz. (1899. december 17.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page