Normál kép: 1898_Oldal_192_a.jpg   Méret: 770x480 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_192_a_nagykep.jpg   Méret: 1249x780 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A siófoki fürdő.

Ismertető szöveg: Siófokról.
A "Siófok" balatoni fürdő jóhire neve, évről-évre terjed s a csak nem rég is még alig ismert kies üdülőhely mind tömegesebb látogatottságnak örvend.
...
Siófok légmérséklete 6-7 fokkal kevesebb nyáron, mint Budapesté; reggel, este kellemes hűvös, a mi minden nagy tó mellett így van; akárhányszor este-reggel felöltő kell; ha pedig 1-2 napon át nagy meleg van is, mert délről a sirokkó be-befúj, tudja mindenki, hogy vihar készül s az hullámot és balzsamos friss levegőt hoz.
A hullám gyakran egy méter magas, sőt néha annál is nagyobb. A Balaton homokja egészen oly bársonyos, mint Biarritzé; gyermek is belemehet, mert lassan-lassan emelkedik a vize, Siófok vidékén se mocsár, se iszap, se hinár nincsen. ...
Nagy hiba magyarjainktól, hogy csak fürödni mennek oda, mikor hányan jöhetnének oda utókurára Karlsbad vagy más fürdő után, a helyett, hogy egy rosz levegőjü másik fürdőbe mennének. Tapasztaltam, hogy akárhányszor Karlsbadból a füstös, egyébként hatásos Franzensbadba vagy viszont mennek a betegek utókurára, vagy Svájczba vagy más helyre, nem tudván azt, mily felséges üdülőhely lehet és tényleg az is, különösen augusztus hó 20-tól kezdve egészen november végéig épen a Balaton bármely pontja és különösen Siófok, a melynek nagy előnye számos más mellett még az is, hogy a fővároshoz legközelebb fekszik s a Balaton élénk hullámzásával, folytonos légfuvallatával s bársony homokjával, de jó vendéglőjével is méltánylandó szem azon gyöngysorban, a mely a Balatont köríti s rövid idő mulva bizonynyal még sűrűbben és sűrűbben fogja övezni; a mi, hogy úgy legyen, a szenvedő emberiség üdvére, tiszta szívből kivánhatja velem együtt mindenki. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. május 29.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page