Normál kép: 1898_Oldal_163_c.jpg   Méret: 770x1106 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1898_Oldal_163_c_nagykep.jpg   Méret: 937x1346 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Tavaszi öltözék.

Ismertető szöveg: Párisi divattudósítás.
A hosszú tél után hirtelen beköszöntött szép tavaszi idő erősen meglátszik a divat termékein. Annyi már is bizonyos, hogy a selyemkelmét valamint a női divattermékben készült öltönyöket angol gyapot- vagy posztókelmék s a "tailor made" (férfi szabó) ruhák váltották fel. Szükségtelen mondanom, hogy ez csak a séta, utazó, lovagló kocsiba való és házi ruhákra vonatkozik. Estélyeken, szinházban, ebédeken és fogadó termekben az elsőbbség, leginkább a könnyű franczia bársonyt vagy a nehéz selyem brokátot illeti, mely utóbbi kelme csakugyan remek mivű mintákban kapható.
A szabást illetőleg valami lényeges változás nem állott be. A rövid derekakat csipkével és szalagokkal gazdagon diszített zubbonyok helyettesitik, melyek leginkább a szoknya szinével össze férő könnyű selyemből készülnek. Nagyon csinosak a fekete csipkéből készült spanyol mantillák, melyek szinházban vagy hangversenytermekben a kivágott derekú diszruhát teljesen helyettesitik.
Kalapokról sem jót, sem pedig szépet azért nem irhatok, mivel a mostani divat emberemlékezet óta a mostani kalapokhoz hasonló izléstelen s czélszerűtlen fövegeket nem mutatott. Tányér nagyságú virágcsokrok, négyféle szinű strucztollak és tarka fonadéku szalma, mindez egymás mellé és fölé tűzve a tavaszi és nyári kalap mintaképe. Különben alig hiszem, hogy e furcsa divat magát sokáig tarthassa, s igy nagyon valószinű, hogy az egyedüli csinos és czélszerű kalapforma, a Canotier kalap ismét fölszinre jut. Napernyők, czipők és keztyük a tavalyi divat szerint készülnek, esetleges változások vagy újjítások a nyári idény elejére várhatók. Eddigelé nagy feltünést keltenek a zöld, piros és világos sárga bőrből készült gombos czipők hófehér betéttel, melynek az a tulajdonsága, hogy alig egy órai használat után az utczán porossá vagy sárossá válván, többé nem használható.
Az ide mellékelt képen látható rubintvörös taffetas glacé-ből készült, ezüst szálakkal és szalmasárga selyemmel himezett öltözék, Worth párisi műterméből, keltett a minap nagy feltünést. A zubbony szabású derekat antik ezüst és drágakövekkel kirakott csatok és gombok diszítik. A szintén rubint piros baret formájú kalap disze madártollak és tavaszi virágcsokrok. Napernyő fehér selyemből, hasonló szinű mousselin szegélyzettel és antik ezüst fogantyúval. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1898. május 8.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page