Normál kép: 1895_Oldal_041_a.jpg   Méret: 770x570 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Nagy kép: 1895_Oldal_041_a_nagykep.jpg   Méret: 1180x874 Színmélység: 24bit Felbontás: 200dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: A jégünnepélyről. - A boszorkány-vár.
Weinwurm fényképe után.

Ismertető szöveg: Tündérvilág a jégen.
A budapesti korcsolyázó-egyesület ez idén rendezte 25 éves fennállása óta a második nagy jégünnepélyt. Az első is fényesen sikerült, de annál nagyobb fényű volt a második, a múlt vasárnap, január 27-én a korcsolyázó-egyesület jubileumakor, a melyen sok külföldi vendég is volt a nemzetközi bajnok-verseny alkalmából. A korcsolyázók vezére, Rohonczy Gedeon, valóságos tündérvilágot varázsolt a városligeti jégre, mely mindazok előtt felejthetetlen lesz, kik akár mint közreműködők, akár mint nézők ott voltak. A korcsolyázó-egyesület új, díszes palotája ez alkalommal szépen fel volt lobogózva és az összes európai államok czimereivel díszítve.
Szemben a korcsolya-csarnokkal egy rögtönzött fenyveserdőből egy csonka vártorony emelkedett; rajta egy óriási tüzetokádó sárkány, lábainál a boszorkány-barlang. A négy óriási villam-lámpa pazar fénye még fantasztikusabbá tette ezt a pontot. Nem messze a történelmi csarnok felől egy óriási hold-sarló világított le a csalódásig hű utánzásban, mely remek látvány volt különösen akkor, midőn mélyen alatta vörös görögtüzek csoportja gyúladt ki a történelmi csarnok épületállványai között. A boszorkány-vártól nem messze volt egy kápolna, ettől pár lépésre a polgármesteri hivatal épülete állott, mert hiszen a mesebeli herczegkisasszonyoknak a polgári házasság megszavazása után itt a jégen is nemcsak a paphoz, hanem a polgármesterhez is el kellett fáradniok. ...
Összesen 1200 jelmezes vett részt a szép ün­nepélyen, melyet végfogytig semmi rendetlenség nem zavart meg.
Tiz órakor hirdette ki Rohonczy Gida, hogy a jégünnepélyt meg fogják ismételni. Ez alka­lommal történt, hogy a hálás ifjúság elragadtatva az ünnepély sikerétől, vállaira kapta Rohonczyt a jégen és úgy éljenezte meg. A derék mentők is 32-en kivonultak s 2900 csésze theát osztottak szét, - egyéb baj nem történt.
Az ünnepély éjfélkor ért véget, mikor a jégen még mindig keringőztek; az élelmesebbek pedig leoldották korcsolyáikat és a pódium előtt, szá­razon járták a tánczot. (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1895. február 3.)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page