Normál kép: Szobor_27.jpg   Méret: 770x1026 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Nagy kép: Szobor_27_nagykep.jpg   Méret: 1024x1365 Színmélység: 24bit Felbontás: 96dpi
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Wass Albert szobra

Ismertető szöveg: Alkotó: Tölgyesi Poós Anna, Poós László
Felállítás éve: 2010
Wass Albert (1908-1998) erdélyi író szobrát Lázár János polgármester és Bartha József református lelkész, a Czegei Wass Alapítvány elnöke avatta fel.
A fenyőzöld színű márványhasáb (170x95x55 cm) felső fele a két hosszanti oldalon kagylószerűen van kialakítva, a bevágásban egyik oldalról az író bronz portréja került, a másik oldalon magas plasztikájú dombormű van, vízből kiálló faragott kövek, bronz fagyökérrel. (Forrás: szoborlap.hu)

Szentegyedi és czegei gróf Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő. Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet, mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Ő a magyar irodalom ellentmondásos figurája, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. ... Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi olvasók mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page