Normál kép: 39084425.jpg   Méret: 770x598 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 39084425_nagykep.jpg   Méret: 1800x1400 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: Tiszakürt Kecskeméttől 36 km-re található - a 44-es főúton megközelíthető - alföldi falu. Ékessége, az arborétum az olasz származású Bolza család kúriájához tartozó terület volt.
Az arborétum alapját képező őspark telepítése a Kürtre nősülő Bolza Péter és testvére, József érdeme. A Tisza-szabályozást követően megkezdett telepítési munkálatok során olyan növényközösséget komponáltak, mely összhangban volt az eredetileg itt tenyésző keményfás ártéri ligeterdővel. Az ártéri erdő fáiból (tölgy, kőris, szil) és idegenhoni növényekből az eredeti tájszerkezetnek megfelelő gyönyörű parkot alakítottak ki. A kastélyparkként funkcionáló területet 1962-ben nyilvánították arborétummá.
A 60 ha-os területű arborétum hosszú és rövid sétaútján az év bármely szakában üdítő sétára indulhatunk a hatalmas famatuzsálemek és egyéb botanikai ritkaságok közt. A több mint 900 fajból álló növénytársulás legszebb arcát májusban és októberben mutatja. A tavaszi színpompás, illatos virágzás főszereplői az ázsiai virágszálfák és a dús szirmú liliomfák. Ősszel a páfrányfenyő sárgája, a varázsmogyoró, az amerikai ámbrafa és bíbor tölgyek harsogó vöröse, lilája kel versenyre a tavaszi színorgiával. Az újabb telepítések ritka növényein - jegenyefenyő, mocsári ciprus, ezüstfenyő, rododendronok - kívül megtaláljuk az eredeti tiszai fás növényzet szép fajait is.
Az arborétumban található szobrok az 1974-1982 között itt működő fafaragó alkotótábor hagyatékai. (Forrás: puszta.com)



A fűszernövény fás növény, az ágai kör alakúak. Általában 1,8 - 3 m-ig nő (ritkább esetekben 3,6 m) ugyanekkora, vagy még nagyobb kiterjedéssel. 5 cm-es, és erős illatú barnás színű virágai vannak , pirosas árnyalattal, amelyek kis ágak végén nőnek, májusban. A virágok barna gyümölcsöknek adnak helyet (magtokok), amelyek ősszel érnek meg, és egész télen kitartanak. A levelek fényesek, sötétzöldek színűek (az aljuk világosabb), ovális formájúak és 15 cm hosszúak, ősszel pedig sárgás színt öltenek fel.
Ha összedörzsöljük, aromás illatot bocsájtanak ki. Ezt a növényt érdemes a virágzásakor beszerezni, mert az illatanyagok minősége és erőssége minden növénynél különbözik. Édes botcserjének is nevezik a virágok édes illata miatt, az illata leginkább ananászeper-banán keverékre hasonlít. (Forrás: edenkert.hu)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page