Normál kép: 23832978.jpg   Méret: 770x576 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 23832978_nagykep.jpg   Méret: 1400x1049 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Ismertető szöveg: A mai neoklasszikus épületet 1808 és 1818 között emelték a francia Charles Moreau tervei alapján. A Szent Anna tiszteletére szentelt templom a római panteon kisebb léptékű mása, egyben az Esterházy család mauzóleuma.
A templom görög kereszt alaprajzú, mely fölött hatalmas kupolát láthatunk; építésekor ez volt az ország legnagyobb kupolája. Előcsarnokához 21 lépcső vezet fel. Főoltárán Szűz Mária márványszobra áll. Nagyon értékesek a szentek szobrai és a domborművek. Az altemplomban van az Esterházy család kriptája. Bejáratánál tölgyfa emléktábla figyelmeztet: Memento mori. Emlékezzél ember, hogy porból lettél és porrá válsz. A kriptában márvány és bronz szarkofágokban nyugszanak a család tagjai, köztük az 1883-ban elhunyt Esterházy Miksa, akinek síremlékén emléktábla jelzi, hogy ő alapította a Magyar Atlétikai Clubot. A mauzóleum bejelentkezéssel látogatható. (Forrás: villaclassica.hu)Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplom és mauzóleum, ahol az Esterházy család tagjai nyugszanak.
Az építmény 1808-1818 között Charles Moreau tervei alapján készült az Esterházy család megrendelése alapján. A mauzóleum építését elhatározó család számos szóba jöhető települést megvizsgált, míg választásuk Gannára esett. A templom a Római Pantheon kicsinyített léptékű mása. (Forrás: Wikipédia)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page