Normál kép: 1272014925.jpg   Méret: 770x577 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Nagy kép: 1272014925_nagykep.jpg   Méret: 2048x1536 Színmélység: 24bit Felbontás: ismeretlen
Kattintson az új ablakban való nagyításhoz! 
Click to enlarge it in a new window!

Képaláírás: Én is épp azt a fűcsomót szerettem volna!
Pónik egy nőtincsi kertben.

Ismertető szöveg: A ló (Equus caballus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjéhez, ezen belül a lófélék (Equidae) családjához tartozó faj. Ma már csak háziasított vagy háziasítottból visszavadult formáiban ismert. Legközelebbi rokona a vadló (Equus ferus). A ló páratlanujjú patás állat. Izomzata fejlett, erős. Testéhez képest kis gyomra van, ezért figyelni kell etetésére. Túletetés esetén különböző halálos szövődményű betegségek alakulhatnak ki. A ló emlősállat, melynek szaporodása történhet természetes vagy mesterséges fedeztetés útján. A vemhesség 336 (320-355) napig tart; az ikerellés nagyon ritka. A lovak minden esetben csoportban élnek, mivel - prédaállatok lévén - a magányosságtól félnek. A lovak nagyobb csoportját ménesnek nevezzük. A lovak egymás közötti viszonya meghatározott. Minden lónak megvan a maga hierarchikus helye a ménesben, amely meghatározza viselkedését. Általában a lovaknál is van főnök. Ha valamelyik másik ló is vezér szeretne lenni, akkor harccal döntik el. A lovak szeretik, ha kényeztetik őket, de képesek túlzásba vinni az evést, ami nagy veszélyt jelent az egészségükre. Ma már a lovakat Magyarországon földművelési munkára, igahúzásra általában nem használják. Főként a hobbi és a sport szerelmesei tartják őket. Másrészt a húsát és tejét hasznosítják. A lovasnomád népek - ahogyan a régi magyarok is - a ló tejéből a magas cukortartalomnak köszönhetően a mai napig alkoholos erjesztett italt, kumiszt készítenek. A lovaknak és a póniknak nagyon sokféle - több mint 300 - típusa ismert, kezdve a nagy testű, lassú mozgású nehézigás lótól a karcsú és gyors angol telivérig. Egy-egy típus általában a fajták keresztezésének eredménye, de vannak olyanok, amelyeket kifejezetten meghatározott célra tenyésztettek ki. Fejformájuk, hátuk és faruk, színük, méretük alapján is csoportosíthatók. Korábban Magyarország lótenyésztési nagyhatalomnak számított. (Forrás: Wikipédia)



Méret szerint a póni- és kislófajták olyan populációk, amelyek bottal mért marmagassága nem éri el a 148 centimétert, vagyis marmagasság szerinti változékonyságuk feltűnően nagy. Finom különbségek figyelembevételével a valódi pónik nem nagyobbak, mint 122 centiméter. Az ennél nagyobb marmagasságúak, de a 148 centiméter alatt maradók kislovaknak neveztetnek. (A meg nem nőtt, 148 centimétert el nem érő félvér lovak egyedei nem kislovak!) A póni névvel illetett sportpónik felső mérete egyre jobban közelít a 148 centiméterhez.
A "póni" szó egyébként gyűjtőfogalom, aminek az értelmezése, jelentése az idők folyamán sokat változott, és nyilván ma is változik. Valamikor egy olyan kistermetű lovat jelentett, amelyiknek belső tulajdonságai, de külső megjelenése sem különbözött látványosan a háziló vad ősétől. Később az ember tenyésztőmunkájával alig befolyásolt, többnyire kedvezőtlen környezeti feltételek között élő, primitív (helyi) - lásd a Shetland szigetén honos, vagy Anglia zord klímájú helyein élő pónifajtákat - fajtát értették alatta. Az utóbbi néhány évben a póni primitív fajtakénti értelmezése csaknem teljesen elvesztette jelentőségét. Az ember ízlésének, tenyésztői ambíciójának köszönhetően, a használati igényeknek megfelelően a pónik számottevően változtak, nemesebbek lettek. Teljesítményükben az ember elvárásainak megfelelően alakultak. Csak megbízható munkatulajdonságaik, s tartással, takarmányozással szembeni szerény igényük, valamint testrészeik arányában megmutatkozó eltérések különböztetik meg őket nagyobb méretű fajtársaiktól. Mai értelmezés szerint a pónik többsége egyre inkább a szabadidő sportra, a gyermekek lovassportjára különösen alkalmas genotípust takar, amelyek természetesen jól körülírható fajtába rendeződnek, vagy fajtákat feltételeznek. Messzemenően fajtatiszta tenyésztésük iránti igény vagy követelmény napról napra, egyre inkább megfogalmazódik.
(Forrás: lovaselet.info)


   Felvétel a kedvencek közé vagy megosztás másokkal/Bookmark or share this page